Kurija Lentulaj

Kurija Lentulay nalazi se u Biškupcu Zelinskom, Sveti Ivan Zelina u Zagrebačkoj županiji.  Građevina je to od povijesnog značaja obzirom da je usko vezana za hrvatsku povijest i obitelj Mirka pl. Lentulaya, banskog namjesnika iz doba bana Josipa Jelačića. Povijesti kurije svjedoče mnogi povijesni nalazi i spisi temeljem čega je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo Kuriju kulturnim dobrom pod preventivnom zaštitom. Kurija je od 1961. godine do danas u vlasništvu obitelji Đure Škrljaka iz Sv. Ivana Zeline.

 

Kratka povijest

Povijest kurije Lentulay zabilježena je u povijesnim spisima koji se čuvaju u lokalnim i nacionalnim arhivima. Kratku povijest kurije zabilježio je g. Mladen pl. Pažić (2006) u zborniku «Prilozi za povijest Sv. Ivana Zeline i okolice II.” u kojem opisuje povijest kurije:

 

“Početkom 19. stoljeća imanje i kurija od biskupskog posjeda postaju vlasništvo nekog Luketića, a potom Mirka pl. Lentulaya, istaknutog političara i rodoljuba. Kao veliki župan varaždinski bio je član Hrvatskog sabora, te čak utjecao na izbor Josipa Jelačića za hrvatskog bana… Značajno je da je u njegovo vrijeme bilo ukinuto kmetstvo u Hrvatskoj, pa tako i na Lentulajevu imanju. O tome postoje i iskazi svjedoka iz Biškupca… Posjed je naslijedio njegov sina Pavao, koji uskoro darovnim ugovorom poklanja kuriju i imanje namještenicima, domaćici, sobarici i upravitelju… Oni pak cijelo imanje od 300 jutara zemlje i šuma… prodaju vlastelinu iz Novog Mjesta Dragutinu Sigismundu pl. Ilaneru…. Ilaner prodaje svoja imanja. Tek manji dio ostaje u sklopu biškupečkog gospodartva, a već 1989. kurija postaje vlasništvom Marije Dolenc rođene Bivec, supruge nadcestara Dolenca. U zemljišnim knjigama iz 1938. godine kao vlasnice su upisane njihove kćeri Kristina, Marija, Ivka, Ana i Antonija… Biveci nakratko ustupaju kuriju Poljoprivrednoj zadruzi, da bi je 1960. prodali današnjim vlasnicima – obitelji Đuke Škrljaka.”

 

Kurija danas

Kurija danas je u teškom ruševnom stanju. U kuriji je opasno boraviti jer građevina je podložna urušavanju. Istočno pročelje kurije za impozantnim pročeljem svjedoči ljepoti te građevine.

 

Planovi za budućnost

Kulturno dobro nalazi se u zelinskom vinorodnom području nadomak Zagreba koje se u posljednje vrijeme intenzivno razvija, te sve više otvara uvođenju kulturnih i turističkih sadržaja u tu regiju.

Obzirom na kulturni značaj kurije, kao i cijelog zelinskog kraja sa strateškom pozicijom nadomak glavnog grada i važnih prometnica, ovaj kraj ima perpektivnu budućnosti u ostvarenju značajne turističke ponude bazirane na dugoj tradiciji i kulturi tog vinorodnog područja.

Obitelj Škrljak entuzijastično je otvorena prema mogućnostima obnove kurije, te je spremna ponuditi sadržaj koji će kuriju dogoročno učiniti održivom i relevantnom, u kulturnom, društvenom, povijesnom i financijskom smislu.