Dragi čitatelji i pratitelji novosti o kuriji Lentulaj u Svetom Ivanu Zelini,

na portalu www.blagamisterije.com dana 9.1.2020. objavljen je članak o kuriji Lentulaj u Svetom Ivanu Zelini pod naslovom “Kurija Lentulaj koji je sudbonosnog dana podržao bana Jelačića nestaje, propada potiho na brdu nedaleko Zeline”.  Zahvaljujemo portalu na interesu za kuriju Lentulaj u Svetom Ivanu Zelini. Radi dopune informacija o statusu obnove kurije, uredništvu portala uputili smo informacije koje u potponosti prenosimo u nastavku.

 

Sveti Ivan Zelina, 9.1.2020.

Želimo zahvaliti timu portala Blago & misterije na interesu za kuriju Lentulaj i obradi povijesnog pregleda o kuriji Lentulaj na vašem portalu. Također zahvaljujemo na Vašem predanom radu na educiranju i informiranju javnosti o kulturnom i povijesnom nasljeđu lijepe naše, našim spomenicima i našoj povijesti. Ovim putem izražavamo podršku u daljnjim nastojanjima te ostvarivanju vaše vizije i misije, kojima se s radošću priključujemo.

Ljubazno molimo sve čitatelje ovog portala i sve znatiželjnike i potencijalne posjetitelje da se za obilazak kurije Lentulaj prethodno najave putem mail-a: kurija.lentulaj@gmail.com Posjeti su mogući samo vikendom, samo uz najavu i isključivo nakon primitka povratne informacije o potvrdi termina.

Molimo uvažite da se kurija nalazi u privatnom vlasništvu i na privatnom posjedu. Radi dosadašnjih iskustava provale na posjed i uništavanja imovine, radi čega je i većim dijelom stradala kurija, a u svrhu daljnjeg očuvanja imovine i života, svaki neovlašteni i nenajavljeni posjet i ulazak na posjed bit će prijavljen policiji.

Od 2008. godine kao vlasnici posjeda aktivno radimo na prikupljanju sredstava za obnovu kurije. Do sada smo prijavili ukupno 6 projekata u iznosu od 1.232.250,00 kuna, od kojih je 2 projekta bilo financirano u iznosu od 80.000,00 HRK a za projekt hitne sanacije trenutno je u procjeni. Uz navedene projekte, ulažemo značajna osobna sredstva. Ovim putem zahvaljujemo Konzervatorskom odijelu u Zagrebu uz čiju podršku smo napravili prve korake s ciljem dugoročne revitalizacije kurije Lentulaj u Svetom Ivanu Zelini, te Zagrebačkoj županiji koja nas je podržala u dosadašnjim nastojanjima.

Pozivamo sve čitatelje koje imaju povijesne nalaze i informacije o kuriji da nam se osobno obrate. Također, zainteresirani smo povezati se s vlasnicima, suvlasnicima i upraviteljima sličnih kulturnih dobara, radi razmjene iskustava.
Drage čitatelje također pozivamo da se priključe na druge načine; imate li znanja i iskustva u provođenju projekata; zainteresirani ste proučavati taj period povijesti; voljni ste podijeliti vaša znanja o povijesnom periodu bana Josipa Jelačića, životnim okolnostima, navikama i uređenjima tog doba, te sve što je nadalje vezano za povijest kurije, Grada Svetog Ivane Zeline i Biškupca Zelinskog, molimo da nas kontaktirate i s informacijama i idejama putem maila: kurija.lentulaj@gmail.com

Novosti o kuriji ćemo objavljivati putem naših mrežnih stranica, i ovim putem pozivamo vas da nas pratite na www.kurija-lentulaj.com

Uz dobre želje i s vjerom da ćemo uspjeti u revitalizacije kurije Lentulaj u Svetom Ivanu Zelini srdačno vas pozdravljamo,

Maja Darija Škrljak i Tajana Sačer, vlasnice kurije